Imaja
Imaja, voor coaching en advies
Personal coaching
EFT
Stress te lijf
Assertiviteit
Lichaamstaal en comm
Pers. ontwikkeling
EFT

EFT (Emotional Freedom Technique)

In mijn praktijk maak ik met enige regelmaat gebruik van EFT. In het Nederlands vertaald betekent EFT Emotionele Vrijheidstechniek.

EFT werkt via energiepunten die ook wel bij de acupressuur gebruikt worden.Het gaat echter niet alleen over het kloppen op die punten er zit een gedachte achter.Het is een combinatie van een aantal zaken die ik in logische volgorde uit zal leggen.

Als eerste iets over de werking van de hersenen.

Onze hersenen zijn perfecte computers, zij koppelen handelingen en de bijbehorende gevoelens/emoties/gewaarwordingen aan elkaar. Door deze koppelingen zijn we als mens in staat om veel handelingen op de automatische piloot te doen en dat is vooral gemakkelijk. Het mooiste voorbeeld is dat van de citroen. Bij het ruiken van citroengeur ga je al speeksel produceren terwijl je nog niets in je mond hebt. Als je bang bent voor de tandarts dan ontstaat al een bang gevoel bij het woordje tandarts.

In de meeste gevallen is deze koppeling gemakkelijk. Als je eenmaal hebt leren fietsen hoef je nooit meer na te denken. In een aantal gevallen is deze koppeling lastig, vooral als je nieuw gedrag wilt aanleren. Want als je ergens bang voor bent dat brengen je hersenen automatisch dat gevoel naar boven, terwijl je dat nou juist niet wilt.

Nu iets over het lichaam.

Ons lichaam kent vele energiebanen. Dat zijn de zogenaamde meridianen. Zij transporteren niet alleen energie, ze zijn ook nauw verbonden met de signalen van je hersenen. Zij houden het geheugen van die gevoelens vast en raken daardoor vaak uit balans. Ze zijn minder goed in staat om het evenwicht te herstellen. De acupressuurpunten zijn knooppunten in die energiebanen en van die knoopunten wordt bij het toepassen van EFT gebruik gemaakt.

Wat EFT doet.

Door te kloppen op bepaalde energiepunten en het gevoel te benoemen geef je als het ware je hersenen de opdracht om bepaalde emoties/gevoelens te ontkoppelen. Door deze ontkoppeling worden niet langer automatisch bepaalde gevoelens opgeroepen aan gebeurtenissen, terwijl de herinnering gewoon blijft bestaan.

Verkorte EFT (van mijzelf)
Omdat EFT op zich best effectief is, pas ik een korte versie toe die voor een deel bestaat uit de verkorte EFT methode van een vooraanstaand therapeut uit Amerika. Ik heb er zelf een aantal technieken uit de counseling aan toegevoegd die het geheel behoorlijk kompleet maken. Inmiddels heb ik die methode als eerste op mijzelf en daarna ook met goed resultaat op een kleine honderd mensen toegepast.

Die verkorte methode duurt ongeveer 15-20 minuten. Uiteraard is er eerst een gesprek om te inventariseren welke blokkade aanwezig is. Daarna volgt een EFT behandeling tijdens dezelfde sessie.
Ik heb al veel dingen met EFT behandeld, vaak een aantal dingen tegelijk. Angst, onzekerheid, boosheid, agressie, faalangst, verdriet, herinneringen aan mishandeling, emotionele pijn, wanhoop, bepaalde fobiën. Ze zijn echt na 1-2 behandelingen voorgoed uit je systeem.

Wat kost het en welke garantie krijg je?
Een EFT behandeling  kost 75 euro. Eventueel is een 2e sessie noodzakelijk om onderliggende blokkades te verwijderen. Omdat ik goede resultaten heb ervaren na een EFT behandeling hoeft u geen kosten te betalen als EFT voor u niet zou werken.