Imaja
Imaja, voor coaching en advies
Personal coaching
EFT
Stress te lijf
Assertiviteit
Lichaamstaal en comm
Pers. ontwikkeling
Stress te lijf

Stress te lijf

Gezonde en ongezonde stress

Voorbeelden van gezonde stress zijn:

  • de spanning die je voelt als je bijna een ongeluk hebt met de auto. Pfff, nog net op tijd op de rem getrapt!!

  • de spanning tijdens een voetbalwedstrijd wanneer de uitslag met strafschoppen moet worden beslist.

  • De spanning die je voelt tijdens een spelletje kaarten of Triviant.

Iedereen krijgt dagelijks te maken met dit soort stress. Op het werk helpt gezonde stress om goed te presteren. Het maakt je alert en helpt om geconcentreerd en efficiënt te werken. Het zorgt er voor dat je veel kan doen in weinig tijd.  Als de situatie voorbij is, de klus is geklaard, neemt de spanning weer af. De stressreactie was tijdelijk en lichaam en geest kunnen zich herstellen.

Maar wanneer wordt stress nu ongezonde stress?
Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger, hoe meer tijd nodig voor herstel. Ook als er veel momenten van stress zijn, is er wellicht te weinig tijd om tussendoor te herstellen. De nieuwe stress stapelt zich dan bovenop de oude. Dus als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen; dan is er sprake van ongezonde stress.

Evenwicht!
Stress heeft dus te maken met de hoeveelheid spanning of druk die we ervaren. Wanneer de eisen die aan u worden gesteld of die u aan uzelf stelt, overeenkomen met wat u aankunt, wordt gesproken van gezonde spanning of gezonde stress. De draaglast (de belasting) en de draagkracht (de belastbaarheid) zijn dan met elkaar in evenwicht. De draaglast wordt gevormd door factoren en eisen uit je omgeving die spanning veroorzaken. De draagkracht wordt bepaald door je mogelijkheden om stress te voorkomen en er mee om te gaan.

Een mooi model om onze draagkracht en draaglast in beeld te brengen is dat van de weegschaal. We voelen ons goed wanneer die in balans is.

Draagkracht
De problemen ontstaan wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. De weegschaal slaat door naar één kant. Dit kan gebeuren doordat er bijvoorbeeld veel in korte tijd gebeurt of het heel druk is, waardoor de draaglast groter wordt (zwaarder). Maar het kan ook zijn dat u moe of ziek bent, waardoor uw draagkracht vermindert. Resultaat is dat de eisen die gesteld worden zijn groter dan wat u aankunt of denkt aan te kunnen. 
 
Een tijdje houden we zo’n situatie best vol. Houdt de verstoring van het evenwicht echter langere tijd aan, is de verstoring te vaak of te sterk, dan heeft dat allerlei spanningsklachten tot gevolg. Op den duur leidt deze situatie tot overspannenheid of burn-out.

Informatie
Is uw stressbalans verstoord en wilt u weten hoe u kunt groeien naar een gezonde balans? Vraag dan vrijblijvend informatie, wellicht kunnen we samen een plan opstellen  hoe de balans hersteld kan worden.